RE(traite)-Training tot levenseindedoula /end-of-life-Doula
Tina Turner: Beyond.
Nothing lasts forever
No one lives forever
The flower that fades and dies
Winter passes and spring comes
Embrace the circle of life
That is the greatest love

Go beyond fear, go beyond fear……


Dit is de oude website: nieuwe informatie over de levenseindedoula: 
        www.Levenseindedoula.nl
De Levenseinde-doula en de RE-training.


Wat is een (levenseinde-) doula?


DOULA, het Griekse woord voor "dienende vrouw". Zij die geeft, ontvangt het meest. Ik spreek vaak over zij en haar, maar er bestaan elders al vrouwelijke EN mannelijke End-of-life-doula's.
Doula kun je gewoon ZIJN, met de juiste mentaliteit en houding, kennis, kwaliteiten en wat tools. Het is een vak apart en ik maak je graag deelgenoot!

Wat is een levenseinde-DOULA? Zij ondersteunt mensen en hun naasten in de laatste levensfase, soms al vanaf een slecht nieuwsgesprek, desgewenst op emotioneel, sociaal, praktisch en spiritueel gebied. Een doula is niet medisch! (Al kan ze wel een achtergrond in de zorg hebben, bv. als wijkverpleegkundige, maar doorgaans is dat niet het geval).
De doula gaat daarbij BEYOND, net iets verder dan er meestal wordt geboden. Overstijgend!

Er moet een klik zijn, vertrouwen gevoeld worden. Het is een grote stap om een buitenstaander binnen te halen in het leven dat voelt als een rollercoaster! Tegelijkertijd is juist de keus voor een doula ook voor die mensen BEYOND, een stap verder dan nu kan. Iemand die je zelf kunt uitkiezen (op basis van persoonlijkheid, kennis en ervaringen qua opleiding of werk), die doet wat jij wilt, die niet vast zit aan werktijden of een takenpakket, waar jouw wens nou net niet onder valt. Mooi als het er is voor degenen voor wie het iets kan toevoegen. Er is dus geen vastomlijnd traject of "dienstenpakket". Het NU is uitgangspunt. Er ZIJN betekent in dit werk vaak: zonder dat er iets moet, zonder iets te doen, zonder sturing, niets forcerend of duwend in een bepaalde richting. Er hoeft niet altijd iets te worden gedaan, geheeld, gepraat. Gewoon aanwezig zijn mag, als de ander dat verkiest. De wensen en behoeften van de "klant/client" staan steeds centraal. Een goede doula weet dat het niet om hem of haar gaat. Ze heeft zicht op haar sterke en zwakke kanten en is bereid en in staat om dat wat nodig is ter verbetering te vinden, afhankelijk van eerdere opleidingen en (werk-)ervaringen. Zij probeert rust en stabiliteit uit te stralen en is comfortabel met stiltes. Ze kan steunend zijn, bv. als er pijn is, dan kan ze geen medicatie aanbieden om de pijn te stoppen, maar wel aandacht geven aan wat er wordt gevoeld. Een wederzijdse "klik" is nodig, waar zulke bijzondere, intieme momenten gedeeld worden met de DOULA, dienend voor de ander maar met inachtneming van haar eigen grenzen en beperkingen. Ze kan helpen om bij moeilijke beslissingen alles op een rijtje te krijgen, zodat er weloverwogen een besluit genomen kan worden. Niet door de doula! De verantwoordelijkheid en de keuzes blijven altijd bij de ander. De antwoorden heeft ieder van ons in zichzelf. Een goede doula zal haar eigen religieuze of spirituele achtergrond  niet opdringen, maar de ander in zijn/haar kracht zetten. Mensen in hun kracht zetten, betekent voor mij: ze weer in contact brengen met hun eigen innerlijke wijsheid. Met hun EIGEN-wijsheid! Zij weten zelf wel wat ze willen, wat goed voor ze is. Ook in hun laatste levensfase!

De opties zijn enorm en afhankelijk van de vraag, de mogelijkheden en beperkingen van de betreffende DOULA. Zij is dus niet in dienst van een organisatie of instelling, hangt daardoor niet vast aan opgelegde protocollen, administratieve afwikkelingen, werktijden of tarieven; zij brengt "zichzelf" mee. Ze heeft geen verborgen agenda - ze is transparant over haar andere werkzaamheden en aanbod. Niemand mag zich verplicht voelen om die ongevraagd aan te moeten nemen. Op de nieuwe websites komt binnenkort informatie over inzetbare levenseindedoula's.

Prachtige foto van de (Kaukakische?) vergeet me niet, gemaakt door mijn broer, Rinus Oosterman. Ook de foto op de balk bovenin is van zijn hand/camera.

                                          
Wat kan een doula bijvoorbeeld wel en wat doet ze niet?
 • De levenseindedoula kan een keer mee naar de arts, maar de doula is geen chauffeur.
 • De levenseindedoula heeft helpende vragen geleerd om medische dilemma's te benaderen, maar is er niet voor de medische begeleiding. 
 • De levenseindedoula is gericht op gesprekken voeren omtrent het levenseinde, maar is geen psychiater, psycholoog of coach.
 • Niet iedereen kan goed verwoorden wat er in hem omgaat, dus ook vormen van creatieve, beeldende uitingen komen aan de orde, maar de levenseindedoula is geen beeldend begeleider laatste levensfase. 
 • De levenseindedoula weet het een en ander over uitvaarten, maar is geen uitvaartbegeleider.
 • De levenseindedoula werkt met de begrippen rituelen en symbolen, maar is geen ritueelbegeleider.
 • De levenseindedoula kan helpen met het schrijven van een tekst, bv. voor de uitvaart, maar is geen spreker bij uitvaarten.
 • De levenseindedoula kan meedenken over wat er op voorhand geregeld zou kunnen worden, maar is geen notaris.
 • Even wat opruimen of een afwasje doen, kan, maar de doula is geen huishoudelijke hulp. 
 • De levenseindedoula kan (wellicht) waken in de laatste fase, als daar ondersteuning bij gevraagd wordt, maar is geen onderdeel van een palliatief (vrijwillig) team
 • De levenseindedoula heeft wat geleerd over hand en voetmassage, maar is geen masseur.
 • De levenseindedoula weet wat over het gebruik van olie en geuren, maar is geen aroma-therapeut.
 • De levenseindedoula weet wat af van rouwprocessen, maar is geen rouwdeskundige.
 • Et cetera.
En soms is ze een van bovengenoemde "niet"-beroepen gewoon wel, bv. creatief coach, psycholoog, uitvaart- of ritueelbegeleider, rouw- en verliescoach, of heeft ze medische kennis vanuit haar werk in de zorg als hospice-medewerker, oncologie-verpleegkundige of omdat ze jarenlang werkte op de ambulance.

Ik hoop dat velen zich aangetrokken voelen tot het proces om een doula te kunnen/willen ZIJN in de laatste levensfase. Zodat er veel keuze komt voor mensen die hem of haar willen inschakelen.
Een zorgend type, een meer praktisch ingesteld persoon of juist een alternatief/spiritueel mens of ....
Ik draag daar op mijn manier graag een steentje aan bij o.a. middels de RE-training. Maar de levenseindedoula op de kaart zetten in Nederland is een grote missie, waar veel inzet uit diverse hoeken voor nodig zal zijn! Dat vraagt tijd en inzet van velen. Gelukkig is er is al veel op dit gebied, zoals goede stervensbegeleiding en hospices; er komt vanuit de uitvaartwereld steeds meer aandacht voor de ROUW-doula; daarnaast is er dus de levenseindedoula, met weer een geheel eigen toegevoegde waarde. VOOR WIE WIL ...

De levenseindedoula weet dat ze financieel niet rijk zal worden van haar beroep, maar is geen vrijwilliger. Ze is niet gebonden aan een werkgevert, aan regels, protocollen, vaste taakomschrijvingen, maar zij is wel verbonden aan zichzelf. Zelfliefde en zelfzorg staan hoog op haar prioriteitenlijst. In haar training is ze o.a. uitgenodigd om een zelfzorgplan te schrijven en zich daaraan te commiterren. Om te kunnen geven en dienen, moet haar eigen vat gevuld zijn en blijven.
Dit zijn zo wat kenmerken die de levenseindedoula zo bijzonder maken: er is weinig vastomschreven, dat maakt dit beroep zo UNIEK en AUTHENTIEK!
                                                     

Wie ben ik?Mijn naam is Jetty Kuiper-Oosterman. Getrouwd, maar lattend. Moeder van drie, schoonmoeder van drie en oma van drie. Ik heb in mijn leven ontzettend veel verschillende werkervaringen opgedaan, waarbij met name de laatste 20 jaar in dienstverband zich afspeelden in het onderwijs aan volwassenen. Sinds 2007 heb ik mijn eigen bedrijf "The circle of life", als doula, trainer/coach, afscheidsbegeleider en spreker bij uitvaarten. Ik heb vrijwilligerswerk gedaan o.a. in de terminale thuiszorg en een hospice. Ik ben Emeritus-assistent geweest voor ondersteuning bij ouderen en coordinator bij de Eigen Kracht Centrale. Alles komt samen: mijn  jarenlange ervaring in het onderwijs aan volwassenen, in de uitvaartwereld en als doula bij zwangerschap en geboorte kan ik nu inzetten bij het trainen van de DOULA in de laatste levensfase! Aangevuld met eigen verlieservaringen en vooral alle recent verworven kennis via (online) trainingen uit het buitenland, zoals vanuit de University of Vermont tot end-of-life-doula vormen de input van mijn nieuwste RE-training. 

Jetty Kuiper, the Circle of life, staat ingeschreven in het Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs.
Ik ben een pionier en heb in mijn leven mooie plannen en projecten mogen ontwikkelen. Om er een paar te noemen: taallessen voor anderstaligen, leer-werkprojecten, stage-projecten, een Volksuniversiteit opzetten binnen een ROC,Uitvaartbeurzen (toen nog nauwelijks iemand daar van gehoord had), Wereldlichtjesdag in Nederland op de kaart zetten 10 jaar geleden.  Al of niet samen met anderen iets nieuws neerzetten, maakt mij energiek. Aan de basis mogen staan van dergelijke initiatieven en zo mijn steentje bijdragen in de wereld, maakt me dankbaar. Na een aantal jaren, als het loopt, geef ik het stokje graag over. En wacht ik af wat het leven nu weer van me vraagt of aan me geeft. Het kriebelt al zo lang.... de laatste levensfase. De end-of-life-doula, de levenseindedoula in Nederland introduceren is mijn nieuwe missie! De tijd is er rijp voor! En nee, niet iedereen zal behoefte hebben aan een levenseindedoula. Gelukkig niet! Er gaat vaak veel goed met inzet van naasten en betrokken vrienden en familie, het huidige zorgaanbod en vrijwilligers, Maar voor wie er om welke reden dan ook wel behoefte aan heeft, is het fijn dat die optie er is. Soms voelen mensen zich heel eenzaam in die fase; niemand zou zich alleen moeten voelen die dat niet wil.

Ik heb dus een droom; eentje die groter is dan al mijn eerdere dromen. Die niet alleen van mij is en ook voor anderen grote waarde kan hebben. Ik spreek al meer dan 25 jaar op uitvaarten; eerst als vrijwilliger via de Humanistische Uitvaartbegeleiding; daarna als onderdeel van mijn eigen bedrijf "The circle of life". Ik merk steeds vaker dat mensen de regie willen houden over hun leven, tot het einde. Dat betekent dat er voor het overlijden (bv. na een slecht-nieuws-gesprek) een gesprek is over de wensen; al werkend komt er vaak meer op tafel en zo ontstond het besef: "dit is een vorm van levenseindecoaching - daar wil ik in mijn laatste werkzame fase wel meer mee". Op 17 december 2018 kreeg ik opeens de ingeving om een Levenseindegids te gaan schrijven en daarmee naar buiten te treden; als een soort download van boven kwamen er flarden door. Ik postte dit plan aan het begin van de middag op Facebook. Een paar uur later belde mijn broer, om te vertellen dat hij onze  moeder had gevonden; ze was gevallen, niet meer bij kennis en werd naar het ziekenhuis gebracht. Ze is nooit meer bij geweest; op 26 december overleed ze en op 31 december, de laatste dag van het turbulente 2018, werd ze begraven. Je krijgt het niet verzonnen om een levenseindegids te bedenken op de dag dat je eigen moeder begint aan haar levenseinde. Toch klopt het juist allemaal voor mij en voel ik me geleid.
Ik blijf hierbij (zelfs letterlijk) dicht bij mezelf, dus verwacht geen toplocatie midden in een grote stad, grote docententeams, flitsende folders of lesmateriaal, gelikte websites. Ik heb ooit al eens een grote Volksuniversiteit op mogen zetten met binnen het jaar 1000 cursisten. Dat is nu niet de bedoeling. Ik kies in alle opzichten voor KWALITIJD i.p.v. kwantiteit. Ik zit niet actief op LinkedIn of Instagram. Ik leef mijn droom en daar hoort dat niet bij! Ik houd graag mijn prijs acceptabel, ook als levenseindedoula aan het bed. Van dit beroep zul je niet rijk worden qua geld; het wordt heel lastig om hier een full-time baan mee te creeren. Maar wat is rijk? wat is overvloed? 
Als je genoeg hebt en ook nog je dromen kunt waarmaken! 
Op bepaald gebied blijkt het werk van onschatbare en onbetaalbare waarde: Je mag een lichtje zijn in de duisternis van een ander! Hoe mooi is dat!!!


Voor wie kan het werk als levenseindedoula, c.q. de RE-training wat zijn?

Je weet in dit werk nooit precies van tevoren wat je zult aantreffen. Je moet mee bewegen op wat zich op dat moment voordoet. Daar kan niet iedereen goed tegen. Stap 1 is dus: Ken jezelf!
"Bezint eer ge begint". Moet je het wel doen als je bijvoorbeeld nogal een controlfreak bent en veel belang hecht aan zekerheid, zoals bv. een vast salaris en afgebakende werktijden met vaste koffiepauzes en eetmomenten, aan een duidelijk takenpakket?
De RE-training is ook een oefening in openminded anticiperen op het NU! Alles is net nieuw en nog volop in ontwikkeling. Ik zelf ben nog zoekende en dat blijft hopelijk nog heel lang zo, want dat past bij mij. Al werkend moet of  wil ik soms bijsturen. Je ontvangt geen vooraf uitgewerkt programma en tijdschema en dat is voor sommigen erg wennen, maar sluit goed aan bij het werk in de praktijk.
Wel ontvang je vooraf een boek/gids (als PDF) wat als basis dient: de Levenseindegids. (meer info. verderop)

Misschien past het werk als levenseindedoula goed bij jouw huidige diensten of producten. Of ligt hier jouw nieuwe missie en roeping? We zien dat mensen die zich aanmelden veel eigen verlieservaring hebben en vaak al werken bv. in de uitvaart, in een hospice, in de zorg en daarbij minimaal een MBO of HBO-werk- en denkniveau hebben. Anderen hebben al een eigen bedrijf  bv. als coach of psycholoog, en willen dit ernaast aanbieden. Mijn streven is een mooie groep met elkaar te gaan verbinden; zowel mensen die op zoek zijn naar een baken, een lichtje EN al die mensen met een groot hart, een giga-dosis levens- en werkervaring en zoekend naar (nog meer) zingeving, hun diensten aanbiedend als levenseindedoula. Die groep wil ik blijvend verbinden, ook na de RE-training, zodat we elkaars wijsheid, kennis en kunde kunnen inzetten om anderen zo goed mogelijk bij te staan in de laatste fase van hun leven. Ook zullen we als groep naar buiten gaan treden via o.a. websites, met een klein boekje "de Levenseindedoula" met info, quotes, mooie foto's etc. en door het dragen van de speld van de blauwe vlinder, als herkenbaar symbool van levenseindedoula's, die mijn RE-training hebben gedaan. Na het volgen van een volledige drie-daagse ontvang je een certificaat van deelname.


Een training vanaf de bank met zicht op de IJssel in Terwolde;
ook te huur www.DroomBuitenhuis.nl

Doula WORDEN en doula ZIJN is niet alleen leren, maar vooral ook afleren. Afleren om te geloven dat je gedachten, je gedrag en je gevoelens je nu eenmaal overkomen. Mijn inspiratiebron is o.a. het gedicht "de vicieuze cirkel". Je hebt ten alle tijde een keus om je gedachten te geloven of ter discussie te stellen. Gedachten zullen er blijven, maar wat een vrijheid als je gaat besluiten dat niet alles wat je denkt altijd waar hoeft te zijn; dat je mag besluiten om bepaalde gedachten voorbij te laten gaan als wolken; wat een vrijheid om te besluiten dat wat een ander zegt, heus niet belangrijker is dan wat je zelf vindt. Dat iets dat was, altijd zo moet blijven. Dat je alles wat je niet langer dient, los mag en kunt laten. Het betekent niet dat daarmee alles ineens opgelost of anders wordt, maar dit inzicht geeft wel veel bevrijding. En dat mag je soms ook nog overbrengen aan mensen in hun laatste levensfase.    Je mag afleren dat gebabbel altijd nodig is en leren om de stilte te laten spreken. Als dat lastig is voor je, is een stilte-retraite misschien jouw uitdaging.Toch zullen gesprekken er geregeld zijn, terugblikkend op het leven. Op spijt, unfinished business, op dromen... een open gesprek, zonder vooropgestelde agenda, met ruimte voor wat zich maar aandient. Meestal luistert een doula vooral zodat de ander al pratend zelf het inzicht krijgt, al of niet in overleg met anderen. Nazorg achteraf..... er KAN veel, maar niet alles hoeft! De doula gaat Beyond, is overstijgend! Ook hierin....Over de RE-training tot levenseindedoula.

De RE-training is op allerlei niveau de start van een PROCES. Er wordt iets in gang gezet en ieder voelt zelf op welke onderdelen er verder gegroeid mag worden. Bezig zijn met vragen over de zin van het leven, over je eigen levenseinde, over zelfzorg en hoe jij daar mee omgaat, over het toevoegen van nieuwe kennis/een nieuw beroep zet iets in gang. De basis van de RE-training vormt het boek, dat niet uitgegeven wordt, maar beschikbaar is in PDF. Daarnaast ontvang je mijn eerste (autobiografische) boek "Met het hoofd in de wolken en de voeten in de klei", over aspecten van Asperger, latten op latere leeftijd, leven en end-of-life-coaching en mijn droom daarover
Verder is vanaf februari 2020 de ZIELSROUTEPLANNER, een mooi kaartendeck van Vrouw en Verbinding onderdeel van het lesmateriaal. Het meedoen met de RE-training blijkt voor de meesten een transformerend PROCES te zijn. Bezig zijn met het thema 'levenseinde' betekent ook dat je nadenkt over jouw leven. De vragen en onderwerpen die aan de orde (kunnen) komen in het werk, doorloop je zelf ook, in de driedaagse maar ook daarna. Op je reis naar binnen is de ZIELSROUTEPLANNER een prachtige, krachtige ondersteunende tool.
Daarnaast maakt de informatiegids "de laatste levensfase" deel uit van het programma. Daarin kun je je eigen wensen en ideeen t.a.v. jouw afscheid uitwerken.
Naast het goed bestuderen van de Levenseindegids, het bijwonen van de RE-training en je eigen transformatieproces zal er ook een proces op gang komen, waarin je gaat besluiten of je dit nieuwe beroep kunt en wilt integreren in je leven. Ik hoop natuurlijk dat de meesten beseffen of besluiten dat  levenseindedoula zijn ook hun zielsmissie is, waar ze vol voor willen gaan. We hebben veel inzet en betrokkenheid nodig om dit nieuwe beroep op de kaart te krijgen! Kies dan voor de optie met het PLUS-pakket!De Levenseindegids, wat een "levend document" is en steeds wordt aangevuld en bijgewerkt, beslaat op dit moment ruim 100 pagina's. Aan de orde komen o.a. de volgende onderwerpen:

Over de Doula
Birth- and end-of-life-DOULAS.
De End-of-life-doula/levenseinde-coach.
De doulatas.
Levenseinde-wensen versus het geboorteplan.
Wat is een EOL-doula nou eigenlijk en wat niet?
Wat kan een end-of-life-DOULA/ levenseindebegeleider toevoegen?
Grenzen in het werk en je kunnen / zelfzorg.
Over het levenseinde
Als iemand “slecht nieuws” heeft gehad;  helpende vragen.
Het levenseindegesprek / helpende vragen
Afronding van praktische zaken, zoals wachtwoord-overdracht, erfenissen, opruimen van je spullen.
Luisteren / WAIT and ASK /
Communicatie /Rollen
Rechten van stervenden
Wat is een goede dood?
Niet medisch, toch wat tips; 
Signalen dat de dood nabij is.
Lessen voor levenden
(Spirituele) processen rond geboorte en dood
(Spirituele) stervensbegeleiding 
Angst voor de dood
Losse eindjes – unfinished business.
Rouw en verlies (rouwtaken/rouwfasen)
Het voorbereiden van het afscheid/
de (betaalbare) uitvaart. (incl.Checklist)
LIjst met linkjes
Boekensuggesties

Er staat veel in de Levenseindegids, zodat het goed is om er geregeld opnieuw in te lezen en de video-linkjes te bekijken. Het zet hopelijk aan tot verdieping via andere wegen. Dit is een groeiproces. Ook voor mijzelf; het kan steeds een laagje dieper.  Mensen die actief naar buiten treden als levenseindedoula zullen ook af en toe een bijgewerkt exemplaar van de PDF (kunnen) ontvangen. 

Het boek en de training zijn net ontwikkeld. Alles stroomt en flowt; ik verwacht dat het een grote groeispurt gaat doormaken. Hoe wij als gedreven mensen hier samen aan kunnen en mogen bijdragen, moet zich ook nog ontwikkelen. Iedereen heeft eigen ervaringen en expertise, die ingezet kan worden. Er is in ieder geval contact mogelijk ook na de training, via een besloten Facebookgroep. Er zijn websites waar naast informatie een overzicht komt van alle levenseindedoula's, die de Re-training hebben afgerond. Wat is nog meer haalbaar en werkbaar? Dit is pionieren en vraagt geduld en toewijding op meerdere vlakken.

We noemen het een RE-training, omdat het een combi is van een RE-traite en een TRAINING. RETRAIN betekent omscholen. Als je komt, heb je de Levenseindegids al
gelezen, waarin veel informatie staat. Soms in het Engels. Enige kennis daarvan is dus wel handig. We gaan in op de vragen, die er zijn. In de drie dagen werk je verder vooral aan je eigen proces rond doodgaan, afscheid nemen, je uitvaart; je werkt aan zelfkennis en zelfzorg. Een innerlijk proces wat niet perse gedeeld hoeft te worden op dat moment in die groep. Je gaat je eigen diepte in, oa. met stilte-opdrachten en vragen over jouw losse eindjes, jouw visie op doodgaan, jouw wensen voor je laatste levensfase etc, maar ook met muziek en geleide meditaties, regelmatig Engelstalig. Je oefent zo met zaken die je wellicht straks in je werk kunt inzetten. Deze elementen (mooie muziek, een meditatie, een kaart trekken, een kaars, een ritueel, etc) zijn elementen die je tegenkomt in een retraite. Dit onderscheidt de RE-training van een  gewone training. In stilte met een vraag over de dood in gedachten, zoekend naar contact met je (Hogere) zelf. Innerlijke wijsheid zit in ieder mens. Contact met die krachtbron kun je vinden in jezelf en anderen kun je weer stimuleren om dat ook in zichzelf te zoeken. Dat kan zelfs nog in de laatste fase. Dat is voor mij spiritualiteit. Met het hoofd in de wolken en de voeten in de klei! Tevens de titel van mijn 1e boek waarin oa staat beschreven hoe het idee rondom end of life-coaching bij me is opgepopt. Dit boek ontvang je als je je inschrijft.
(Zie balk links voor boek, als je dat los wilt bestellen).

Er wordt dus weinig gedeeld in de groep over wat iets precies oproept bij jou. Het is jouw innerlijk dat nog verder mag groeien. We gaan er van uit dat je al een wijs mens bent😉 Toch zal meedoen hieraan ingrijpend en transformerend zijn. Er gebeurt iets met je visie op je leven, als je zo intensief bezig gaat met de dood. Het vraagt dan ook bepaalde inzichten, vaardigheden en ervaringen in het omgaan hiermee. Het werk als levenseinde-doula is vooral verrijkend; het maakt je bewuster, gelukkiger. Keuzes en situaties die niet langer goed voor je zijn zul je makkelijker naast je neer kunnen leggen. Je dromen en verlangens vragen juist meer aandacht. Zinvol, zingevend...

In drie dagen kun je niet alles bespreken. Veel onderwerpen moeten beklijven; zaken als nadenken over je eigen levenseinde, over je eigen uitvaart, over wat jij nog wilt met je leven en hoe je het werk als levenseindedoula kunt integreren in je huidige bestaan, nemen nu eenmaal tijd. Jouw eigen ontwikkeling krijgt beslist een boost door deze RE-training. Als je je daarvoor openstelt natuurlijk. We noemen het een RE-training omdat juist die persoonlijke en spirituele ontwikkeling deel uitmaakt van dat PROCES.  Een manier om je daarin verder te verdiepen is middels het kaartendeck van Gerda Duin van Vrouw en Verbinding: de ZIELSROUTEPLANNER. (PS Deels is deze set nog ontwikkeld in de tuin bij mijn dijkhuisje!  Dat vind ik wel leuk). 
We richten ons op mensen die de nodige levenservaring hebben. We zien dat velen spiritueel geinteresseerd zijn. Dat is echter geen voorwaarde om deel te nemen. Iedere doula trekt zijn of haar eigen mensen aan. 
Wel maken we in de training kennis met Godin Hecate; de godin die heerst over vruchtbaarheid, leven en dood. Op de drempels en de kruispunten in het leven is zij te vinden. Zij maakt ons duidelijk dat er geen goede of foute keuzes zijn, zolang je jezelf tijd en ruimte gunt en vertrouwt op je eigen kracht en keus. Wij mogen anderen daarin weer stimuleren in turbulente tijden. 
Zowel bij de bevalling als de dood helpt het om Hecate erbij te hebben, in haar troostende aanwezigheid van ervaren en wijze vrouw. De Crone. Zij staat voor de donkere kanten in ons, de kanten die wij meestal ontkennen, zoals het besef van onze eindigheid. Zij kan zichzelf genoeg zijn en toch intens betrokken bij een ander. Ze is graag alleen maar tegelijkertijd actief betrokken in de wereld. Ze is niet perse altijd even lief. Zij is vooral eerlijk! Ze geeft en ze neemt, maar wie de Godin eert, zoals alle Goden haar eren, heeft niets van haar te vrezen, zo wordt gezegd. 
Hecate en de blauwe vlinder zijn de symbolen die voor mij horen bij mijn nieuwe missie: de dood wat meer bespreekbaar maken middels de levenseindegids en de End-Of-Life-DOULA op de kaart zetten in Nederland en Nederlandstalige gebieden.Of je als doula capabel bent wordt niet bepaald door het meedoen aan een driedaagse of een online training. Dat zal zich in de praktijk moeten bewijzen, welke intensieve training of opleiding je er ook voor gaat opzetten. Zelfs een stagejaar, waarin je in de praktijk moet laten zien wat je kunt, geeft mijns inziens geen zekerheid. Ook zonder deelname mag je je doula noemen. Het is een vrij beroep. 

                                                                    Als mensen zoals op de bijgaande foto's aan het werk gaan met een stilte-opdracht aan de hand van nogal diepe, indringende vragen, is dat een proces, wat in gang gezet is;  ieder mens heeft al veel kennis en ervaringen, maar je mag oneindig blijven groeien. Als jij dat wilt, zolang jij dat wilt!
Wandelend, zittend, mijmerend... er borrelt van alles omhoog en dat blijft nog wel even nasudderen.


Het is ieders eigen keus en verantwoordelijkheid om zelf te bepalen of zij iets te bieden heeft aan een ander in die zo belangrijke laatste levensfase. Waar nodig kun je zoeken naar meer aanvulling, kennis en verdieping. Veel lezen hierover? Een mooie cursus of opleiding zoeken die bij jou past? Als vrijwilliger in een hospice of in de terminale thuiszorg kun je ook veel leren. Je bent nooit uitgeleerd als je daar voor open staat. Maar dit kan ook een valkuil worden. In je eigen kracht gaan staan, vertrouwen op jezelf, naar buiten durven treden, zichtbaar durven zijn als levenseindedoula - daar gaat het om! Hoe kundig, vaardig, integer etc. iemand is, zal per persoon verschillen, afhankelijk van persoonlijkheid, opleiding, werk- en vooral levenservaring.
Het zal ook verschillend worden ervaren door anderen. Waar de een mij als te weinig invoelend ervaart, vindt de ander mij te betrokken of "zweverig". Je kunt het niet iedereen naar het zin maken. Je kunt alleen maar jezelf zijn, zo authentiek mogelijk.

Ik hoop met deze RE-training o.a. anderen te leren om met gepaste afstandelijke betrokkenheid en een helikopterview mensen in hun eigen kracht te zetten en te houden. Een hug op het juiste moment kan geweldig zijn, maar te veel zorgen, koesteren en troosten zet de ander niet in eigen kracht.
De levenseindedoula is ook hierin overstijgend en gaat BEYOND.  Vanuit compassievolle betrokkenheid: "ik heb respect voor jouw gevoelens en vertrouw erop dat jij de kracht heb om hier zelf mee om te gaan. Jij kunt dat! Vertrouw daar op!" Ook als jij er als doula niet bent, vindt iedereen zijn of haar weg. Op die weg loop je maar een klein stukje mee. Je hoeft jezelf niet onnodig groter of kleiner te maken dan je bent.

Het is belangrijk om te weten dat dit een TRAINING is, waarbij het m.n. gaat om wat  een levenseindedoula is. Er is veel aandacht voor die rol in de laatste levensfase en het deel erna. Wat doet ze wel? Wat liever niet? Over het proces om het beroep onder de aandacht te brengen. Want na de training staan je klanten niet als vanzelf op je stoep. Je zult hard aan de slag moeten met zichtbaarheid, marketing en meer zaken die nu eenmaal horen bij het ondernemerschap. Het gaat over zelfzorg. Over naar binnen keren met indringende vragen. Uiteraard kan/zal dat je raken, maar in deze RE-training gaan we niet in op individuele verlieservaringen en de emoties die er op dat moment opkomen. Wie behoefte heeft aan dat stuk, kan gelukkig kiezen uit een mega-aanbod elders.
Je proeft even aan allerlei onderdelen, zoals dat totaal nieuwe beroep, die wat andere beroepshouding, aan marketing, massage, aromatherapie, luisteren etc. en bepaalt zelf wat nog uitgewerkt mag gaan worden bij jou. Je ervaart sterk dat muziek en stilte ook kunnen spreken. Misschien wil je nog een opleiding tot (rouw-)coach of als stervensbegeleider gaan doen; of een uitvaartopleiding; iets met teksten schrijven, met aanraking, omgaan met verlies en verdriet of iets in de palliatieve zorg....Legio mogelijkheden. Misschien voel je dat jij voldoende bagage hebt in jouw rugzak. Mijn concept is nieuw en in ontwikkeling. Soms moet het bijgestuurd, vaak wordt er iets toegevoegd. Aansluitend op onze ervaringen zal er zeker een vervolg ontstaan in de vorm van aanvullende losse modules, terugkom-dagen, inspiratiedagen, workshops, lezingen etc. Van mij en vast ook van anderen! Ook ik laat me verrassen over wat er nog mag groeien en bloeien! Mijn eigen concept heb ik beschermd, omdat ik wil voorkomen dat de door mij bedachte formule RE-training (Retraite/training) en lesmateriaal zomaar zonder overleg door een ander wordt ingezet. Maar verder hoop ik met heel mijn hart dat er vele prachtige initiatieven op dit gebied gaan ontstaan en dat ik ze nog mag meemaken in dit leven! Ik zie dat beslist niet als concurrentie... integendeel! Hoe meer mensen dit leren kennen, hoe sneller het zijn weg vind. Net als bij de geboortedoula.

Ieder mens krijgt in het leven te maken met verlies en verdriet. De meeste mensen die zich aangetrokken voelen tot werk in de laatste levensfase hebben meer dan gemiddelde verlieservaringen. Op voorhand erkennen we de emoties die ieder mens daardoor meebrengt/ervaart. Onze eigen angst voor de dood is universeel. Niemand ontkomt er aan. Ook in het doulawerk zal je geregeld geraakt worden en dan is het belangrijk om het op dat moment te kunnen "parkeren". Het gaat immers niet om jou. Een goede doula zal zo onzichtbaar mogelijk proberen te zijn.
Tijdens het werk zullen anderen vaak volschieten. Dat mag er gewoon ZIJN, zonder dat je perse altijd iets hoeft te DOEN. Stiltes mogen er zijn; emoties als verdriet, boosheid, angst, alles mag er zijn. Zelfs als het er niet mag zijn, is het er toch. Wat je aandacht geeft, groeit. Waar eerst nauwelijks aandacht voor was, krijgt nu steeds meer de ruimte. Dat is prachtig mits het in balans blijft.
Vrouwen uiten hun emoties vaak sneller en makkelijker dan veel mannen, maar wellicht mogen juist de niet geuite emoties onze aandacht. Jij mag als doula mensen vertellen dat iemand aanraken in de laatste fase, hoe liefdevol ook, zijn of haar proces wellicht ook kan tegenhouden in plaats van stimuleert. Loslaten wordt er niet makkelijker op als iemand je vasthoudt!
Wat ze er vervolgens mee doen, is hun keus. Het lijkt mij fijn als iemand mijn hand vasthoudt als ik mijn laatste adem uitblaas.                                             
OBSERVE, don't ABSORB!
 
De dood bespreekbaar maken doe ik al jaren op verschillende manieren: o.a. door te vertellen over mijn werk in de afscheidsbegeleiding en het spreken bij uitvaarten; door het organiseren van uitvaartcursussen of uitvaartbeurzen. Nu gooi ik mijn steen in de vijver door het promoten van een doula in de laatste levensfase; die fase kan namelijk nog een hele bijzondere worden, voor jou en voor anderen. Door anderen te trainen hoop ik het End-of-Life-doulazaadje verder te verspreiden.💙

Als je interesse hebt in dit prachtige, veelzijdige vak, maar nog veel getriggerd wordt door eigen emoties, mag er misschien eerst nog wat anders gebeuren. Of is het jouw tijd nu nog niet. Kijk ook even diep binnenin jezelf naar je mate van flexibiliteit. Die heb je nodig rondom de RE-training en zeker ook daarna, werkend als levenseindedoula. Alleen jij weet of je klaar bent voor deze mooie, maar soms ook pittige taak en of je goed genoeg voor jezelf kunt zorgen om dit op termijn vol te kunnen houden. Ook hier geldt: ken jezelf en je eigen grenzen. Houd vast aan je eigen (zelfzorg-) plan en principes. Je kunt er voor kiezen om niet in de valkuil van een burnout te willen raken. Aan de andere kant houden we juist onszelf altijd zo klein en mag je ook hier alles overstijgen wat je nog angst inboezemt, door je te verbinden met de kracht in jezelf.
GO BEYOND YOURSELF!

Twijfel? Een coachsessie of traject vooraf om eerst wat helderheid te krijgen op dat gebied, behoort tot de mogelijkheid! Mijn trainingsprogramma speciaal voor vrouwen HEEL JE LEVEN kan daarbij bijzonder ondersteunend zijn. (op mijn eigen website staat daar meer info over). Zeker als je wel wat tools wilt krijgen, maar niet direct de ambitie hebt om er echt mee aan het werk te gaan, kun je kiezen voor een individueel traject, waarin wel ruimte is voor eigen invulling en ervaringen i.p.v. in de groepstraining. Uiteraard kan je ook na de RE-training bij mij of elders extra tijd inkopen voor jouw specifieke ondersteuningsvraag. Ik heb ervaring en opleidingen in de uitvaart, als doula en als (loopbaan) coach en trainer.

Triggert al het bovenstaande jou zodanig dat je er meer van wilt weten en er zelf mee verder wil? Coaching en de RE-training tot Levenseinde-DOULA vindt in principe plaats in Terwolde, in kleine groepen van maximaal 7 mensen.

Het inhoudelijke deel verzorg ik en dat doe ik vooral vanuit mijn coachings- en onderwijsachtergrond en met praktijkvoorbeelden als doula en vanuit de uitvaart. Mirjam van Wieringen is er soms bij met haar ruime blik en een heel groot hart, zij geeft les in hand- en voetmassages in de laatste levensfase; dit is eigenlijk meer liefdevol aanraken. Ook leer je van haar iets over aromatherapie, dat je kunt inzetten in je werk als EOL-doula. Nu door de Corona-tijd is er gekozen voor een E-book met haar informatie. Ook hier: Je ruikt er even aan.... Als je dat nog meer wilt inzetten in je aanbod, kun je bij haar een uitgebreidere workshop gaan volgen. Op haar website staan data en prijzen. Als je kiest voor het PLUS-pakket zit deze workshop er bij in.
Foto's gemaakt tijdens een RE-training door Erna Schuppert
ten Pas van www.liefdevolleafscheidsfotografie.nl
Losse zondagen in een wat grotere groep worden aangeboden op de locatie van Kleur in Apeldoorn, aan de Oude Beekbergerweg.


Locatie Mim's Kleur in Apeldoorn
Oude Beekbergerweg

Naast deze training van 3 dagen is er nieuw (online) aanbod. Er komen verdiepende modules, terugkom- of inspiratiedagen. Desgewenst verzorgen wij een training op maat bv. voor een bedrijf of instelling of een lezing op locatie.

               Alles is in ontwikkeling.....ook wij zijn op reis en laten ons onderweg verrassen!
Daarnaast zullen we gezamenlijk zoeken naar verbindingsmogelijkheden. Wat kunnen we in de toekomst voor elkaar en onze doelgroep betekenen?
Verbinden, samenwerken, netwerken? 
Blij ben ik met alle nieuwe ontwikkelingen rondom de rouwdoula, o.a. middels het gelijknamige boek van Patty Duijn. In mijn optiek weer een heel andere tak van sport; zoals ik het uit het boek begrijp, zijn het uitvaart-begeleiders die extra diensten/aandacht bieden in het stadium voor en na de uitvaart. Overigens zijn er ook mensen die zich rouwdoula noemen, en daarmee gericht zijn op de zwangerschap en bevalling, waar het anders loopt dan gehoopt. Ook met de verschijning van het nieuwe boek "Dood doet leven" van Jeroen Terlingen, o.a. oud-redacteur van Vrij Nederland, journalist, ben ik blij. Hij doet in dit onlangs verschenen boek een warm pleidooi om een DOULA in te zetten in de laatste levensfase. Dat sluit prachtig aan bij mijn nieuwe levensmissie 😊

Ik heb me aangesloten bij Jouw Laatste levensfase; sta online op o.a. onderstaande site (zoek op Terwolde) 

https://spiritueelwerkersnederland.nl/mobile/sub/terwolde/Online op Spiritueel Netwerk Nederland, een groep met 16.000 leden. Wat spiritueel precies betekent, is voor ieder mens verschillend. Net als dood nog een beladen woord voor sommigen. Volgens Wikipedia zaken die de geest betreffen, met de nadruk op persoonlijke innerlijke ervaring. En dat is het voor mij...
Vooral het weten wie ik ben en wat ik wil. In goede verbinding staan met mijn eigen wensen, intuitie, kracht. Erop mogen en durven vertrouwen dat alles goedkomt als je met jouw zielsmissie ook voor anderen de wereld een beetje mooier of beter kunt maken. Steun krijgen en voelen uit zoveel verschillende dingen/hoeken. Gewoon blij zijn met het leven!!Heel veel informatie. Als je hier niet blij van wordt, is dit niets voor jou. Voor de aanvang van de RE-training krijg je een boekwerk van inmiddels meer dan 100 bladzijden om te lezen.
Je hoeft het niet met mijn visie en opzet eens te zijn, maar als bovenstaande resoneert en je oprecht interesse hebt en voelt dat je er klaar voor bent om er echt meer over te horen, dan ben je van harte welkom om mee te doen! Ik omring me graag met mensen die ook geloven in mijn droom (die zoveel anderen raakt), die er vol voor willen gaan en waar ik energie van krijg!


OPTIES, PRIJZEN en AANMELDEN:

Ik kies er bewust voor om de prijzen laag te houden. Mijn insteek is om een nieuwe beroepsgroep op de kaart te zetten. Dat betekent dat mensen met een achtergrond waarbij dat matcht de voorkeur hebben.
LET OP: Na betaling / ontvangst Levenseindegids is er geen restitutie als je besluit om niet mee te doen. Wel kun je in overleg in speciale gevallen een ander in jouw plaats doorsturen. Zeker als je met meerdere personen wilt deelnemen, kun je ook zelf een datum voorstellen.                                      

Opties en kosten : Zie www.levenseindedoula.nl voor nieuw data! I.v.m. Corona tijdelijk geen trainingen en vanaf juni in hele kleine groepjes van drie personen i.v.m. de 1,5 meter regeling.


 1. De online-variant. Je ontvangt de Levenseindegids per mail. Daarnaast ontvang je een aantal schriftelijke opdrachten.  Je kunt er zelf voor kiezen om die (deels) wel of niet te doen, maar als je daadwerkelijk naar buiten wilt treden als levenseindedoula, dan is het een verplicht onderdeel. Deze online optie is wat meer een training, gericht op kennisoverdracht en minder op retraite-elementen. Je kunt onmiddellijk starten. Deze online versie kost € 295,--.
 2. Wil je online starten, maar ook het certificaat en alle lesmaterialen ontvangen, kennismaken met mij en anderen, wat retraite-elementen ervaren, de workshop hand- en voetmassage/aromatherapie volgen, dan moeten de online-opdrachten zijn ingeleverd en kun je intekenen voor een bijeenkomst van een (lange) dag. Deze optie kost € 225,--. Als je dit vooraf kiest, betaal je voor optie 1 en 2 samen € 475,--.
 3. Drie aaneengesloten dagen RE-training in een kleine groep in Terwolde. Je krijgt de opdrachten en hebt de keuze tot terugkoppeling (zonder certificaat). Deze optie kost € 475,--.
Bij optie 1 en 2 geldt:
 •  Als je van ver komt, is er beperkt een mogelijkheid om te overnachten tegen betaling. Zelf linnengoed/slaapzak meenemen. De cateringkosten en taken splitsen we op. Samen koken of een avondje uiteten gaan? Dat bepalen we ter plekke en in overleg
 • Bij voldoende belangstelling drie losse (zon) dagen in Apeldoorn bij Mim’s kleur of in Terwolde. Deze dagen zijn inhoudelijk hetzelfde als de aaneengesloten dagen.
 • Heb je behoefte een week verdieping en verstilling? Geef jezelf dan een verblijf cadeau in het vakantiehuis of gastenverblijf. Eén week huur in de buurt van de IJssel inclusief individuele training/coaching (vanaf €750) Een verblijf met twee personen kan uiteraard ook (prijs in overleg).
 • Een individueel traject op maat samenstellen? Tijd en invulling is in overleg en afhankelijk van jouw achtergrond en vragen. Zelf een groepje samenstellen? Bv. met (oud) collega's of gelijkgestemden uit jouw buurt? Dat kan natuurlijk ook. Dit is uitermate geschikt voor ondernemende mensen die dit samen willen neerzetten.
 • Grotere groepen en/of trainingen voor instellingen/bedrijven:  Prijs afhankelijk van locatie, groepsgrootte en invulling in overleg.

Bij alle opties ontvang je de PDF levenseindegids per mail. 
Daarnaast krijg je (bahalve bij de online-variant optie 1) tijdens de RE-training
 • het boek “Met het hoofd in de wolken en de voeten in de klei.”
 • het kaartendeck Zielsrouteplanner van Vrouw en Verbinding ter waarde van € 49.95.
 • Het E-book over hand- en voetmassage en aromatherapie van Mirjam van Wieringen
 • De informatiegids"De laatste levensfase" van Monique Branse van het platform "Jouw laatste levensfase".
 • E-book over marketing van Annemieke Tissink van Ondernemersacademie PUURST

                                                                Materialen die je ontvangt en: PDF/E-book "de Levenseindegids",  "massage/aromatherapie", E-book Annemieke Tissink

Wil je daadwerkelijk naar buiten treden als ambiteuze Levenseindedoula, dit beroep profileren en een vermelding op deze website, dan kun je kiezen voor het PLUS-pakket. Dat kan nadat je de training hebt gevolgd EN de opdrachten hebt ingeleverd (en dus het certificaat mag ontvangen).

Uiteraard kun je ook tijdens of na de RE-training nog besluiten om te kiezen voor dit PLUS-pakket. 

Dat bestaat uit:

 • een jaar lang vermelding op de websites www.levenseindedoula.nl of end-of-life-doula.com (verlenging mogelijk na wederzijdse evaluatie)
 • jaarlijks minimaal twee terugkom-/inspiratiedagen op locatie, waaronder
 • de workshop aroma-therapie en hand- en voetmassage van Mirjam (praktijk van de kennis uit het E-book oefenen)
 • workshop over het proces om het beroep onder de aandacht te brengen. Na de training staan je klanten niet als vanzelf op je stoep. Je zult hard aan de slag moeten met zichtbaarheid, marketing en meer zaken die nu eenmaal horen bij het ondernemerschap.
 • workshop over de Zielsrouteplanner
 • workshop/webinar over marketing
 • nader te bepalen onderwerpen (eigen inbreng wordt op prijs gesteld)
 • regelmatig online contact bv. via een besloten Facebookgroep of mail
 • regelmatig een nieuwe update van de bijgewerkte Levenseindegids
 • t.z.t. een exemplaar van het promotieboekje "de levenseindedoula" met mogelijkheid tot het aanschaffen van extra exemplaren tegen gereduceerd tarief. Evt. ook extra exemplaren van de informatiegids "De laatste levensfase" voor je klanten met korting.
 • t.z.t. een mooi speldje van de blauwe vlinder als symbool van de levenseindedoula.
 • Al met al een prachtige mogelijkheid om mee te denken, en bij te dragen aan het neerzetten van een bijzonder beroep en uitbreiding van onze kunde en kennis!                    Prijs PLUS-pakket € 250,00.  Als je op voorhand intekent kost dit € 150,--.                            
De trainingslocaties zijn ook apart te huren, voor jouw workshop of relaxmoment. www.DroomBuitenhuis.nl


AANMELDEN?

Je kunt je aanmelden via de contactbutton links, door een mailtje te sturen naar Jetty.Kuiper@upcmail.nl met het verzoek jou te bellen (graag telefoonnummer!!) of me zelf te bellen op 06-29403849.  Ik wil graag voor de definitieve aanmelding een telefoongesprek met je om te horen over jouw achtergrond en motivatie en over dat wat je triggert rondom dit nieuwe beroep. Als het wederzijds klikt, maak ik een factuur op.
Daarvoor heb ik jouw gegevens nodig (NAW, mail en telefoon). 
Verder wil ik dan graag een kort verhaaltje per mail over jouw achtergrond.
Je deelname wordt pas definitief na betaling. In principe is er dan geen restitutie meer mogelijk! Wel kun je (in overleg met mij) een ander in jouw plaats laten deelnemen.

Met je deelname verklaar je
- dat je bovenstaande informatie en het PDF goed gelezen hebt voor je start;
- dat jouw gegevens gedeeld mogen worden (bv. certificaat-uitreiking met foto op Facebook, 
  met andere cursisten, met Mirjam van Wieringen en Gerda Duin van Vrouw en Verbinding)
- dat je bereid bent om te helpen om de term levenseindedoula bekend te maken.
- dat je (informatie uit) het PDF niet ongevraagd met anderen deelt.

Vooral hoop ik natuurlijk dat je, net als wij, heel enthousiast wordt om dit nieuwe beroep in Nederland samen met anderen op de kaart te zetten, omdat je daar het belang van inziet en jezelf en anderen wilt verrijken als mens door anderen in hun eigen kracht te houden, in welke levensfase dan ook. Ben jij dat baken van liefde en het lichtje in de duisternis van een ander?!                                                ***********************************
Ik loop een stukje mee op het pad van mensen op bijzondere momenten / keerpunten in hun leven. Tijdens de zwangerschap en de geboorte van een nieuw mensje; gedurende het leven: Als iemand even worstelt, (wat we allemaal doen bij tijd en wijle!) kan ik helpen om angst, pijn of twijfel te verminderen en te werken aan dat positieve zelfbeeld, aan houden van jezelf. In de laatste levensfase kan ik ondersteuning bieden, tot en met de uitvaart.
Ook bied ik trainingen om meer doula's te krijgen om de laatste levensfase te verbeteren.
End-of-life-coaching mag meer aandacht krijgen in ons land en ons leven!

Mijn boeken zijn op dit moment alleen nog te koop via mijzelf. Meer info op pagina "Boek". Vanaf 1 januari 2019 is de prijs 16,50. De verzendkosten met track en trace zijn 4,35. Ophalen in Terwolde of Apeldoorn kan ook. Als je het boek wilt bestellen, mag je het geld overmaken op NL70 INGB 00026642223 t.n.v. J. Kuiper-Oosterman. Als je me dan per mail bv. laat weten waar het heen kan, zal ik het opsturen. Wil je een gesigneerd exemplaar, met jouw of een andere naam, laat dit dan even weten.

Mijn bedrijfsnaam is The circle of life.Ik help je graag verder! Of het nu jouw droom is dat je meer plezier wilt in je werk of je relaties, of dat je de balans op wilt maken omdat je je niet echt gelukkig voelt......voor je een volgende stap gaat zetten, is het goed om daar tijd en aandacht aan te geven. 
Het is geweldig om eigen dromen waar te kunnen maken, maar ik vind het net zo leuk om anderen daarbij te helpen. Muren zijn er om overheen te klimmen. Of je nu denkt dat je het kunt of je denkt dat je het niet kunt, je hebt altijd gelijk! Sta jij jezelf toe om te dromen van een beter en gevulder leven? Of zet je -net als veel anderen- je leven in de wacht, tot ...... er genoeg geld is, tot je meer tijd hebt, tot .....................? Het misschien te laat is?

Mijn aanbod specifiek voor vrouwen die het even niet meer weten, is de cursus (individueel of in groepsverband) HEEL JE LEVEN. Varianten daarvan worden aangeboden bij Kleur in Apeldoorn. (klik voor meer informatie in de linkerbalk op: workshops en lezingen).

Wellicht kan ik je zelfs helpen aan een plek om even tot rust te komen als je in een hectische levensfase zit, door de verhuur van een van mijn vakantiehuisjes. 

       HEEL JE LEVEN...... NU! 


Bel of mail naar
Jetty Kuiper, 
telefoon 06-29403849;
mail: info@JettyKuiper.nl

Gezien de diversiteit is er gekozen voor verschillende websites:
voor een specifieke interesse kun je één van onderstaande links aanklikken:

Algemene site/trainer en lifecoach / intuiitieve ontwikkeling: www.JettyKuiper.nl
Voor workshops / lezingen / trainingen op maat en alle vormen van samenwerking met KLEUR in APELDOORN zie de button Workshops en lezingen in de linkerkolom.

Voor uitvaartwerk/spreker-ritueelbegeleiding/stervensbegeleidingwww.JettyKuiper.nl/uitvaart

Voor doulawerk (bevallingscoach)  (zwangerschapsbegeleiding en voorbereiding op de bevalling voor zowel individuele zwangeren als in groepsverband voor instanties) www.JettyKuiper.nl/doula

Informatie over het vakantiehuis aan het de IJssel in Olst: 
www.DroomBuitenhuis.nl 


**********************************************************
Als doula (bevallingscoach), lifecoach en uitvaartbegeleider kan ik mensen begeleiden op bijzondere momenten in hun leven. Zowel bij het begin als bij het einde van een mensenleven mag ik aanwezig zijn! Ook in de tussenliggende fase, als er behoefte is aan antwoorden op zingevingsvragen of een luisterend oor, kan ik veel voor u/jou betekenen. Als life-coach kan ik de problemen niet oplossen, maar ik kan wel helpen bij het vinden van antwoorden op de vragen en u/je begeleiden in het zoeken naar zingeving in het bestaan
Mijn werkgebied loopt uiteen van ondersteuning tijdens de zwangerschap, doulawerk (continue aanwezigheid) tijdens de bevalling, trainer- en coachactiviteiten, tot ondersteuning in de terminale fase, voorregelingen, spreken bij een uitvaart, het vormgeven van het afscheid en nazorg voor wie daar behoefte aan heeft.

LIFECOACHING is bedoeld voor mensen die even niet goed weten welke koers ze moeten varen, relationeel, qua werk of op welk levensterrein dan ook. Als ook jij wilt werken en leven vanuit je passie, help ik je graag om je dromen boven water te krijgen. Wat zijn jouw talenten en mogelijkheden? Waar gaat jouw bloed van stromen? Leven is het meervoud van LEF: neem dat risico als dat moet.
Altijd beter dan je leven uit te zitten en aan het eind te bedenken dat je
 • ..... ander werk had moeten doen,
 • ..... had moeten stoppen met die relatie,
 • ..... had moeten zoeken naar je dromen, etc.
Je hebt steeds een keuze en veranderingen moeten uit jou komen. Verwacht het niet van anderen, maar ga ervoor. Stel niet uit wat je nu kunt doen, maar kom in actie en bel of mail me! (06-29403849)

N.B. We kunnen ook coachingsessies afspreken in Apeldoorn, IJmuiden of Hulshorst. In alle rust is er zo kwali-TIJD tijdens een bezinningsdag of wandelcoaching langs de zee. Mijn werk als lifecoach kan dus plaatsvinden in het westen van het land, in mijn woonplaats Apeldoorn, evt. bij jou/u thuis of via de telefoon of mail. Ik bied ondersteuning bij levensvragen, loopbaanproblematiek of verwerking na een verlies (van een dierbare maar ook van verwachtingen bv.).

*********************************************************

Speciaal voor vrouwen die ook in een latere levensfase gelukkig willen zijn en hun relatie weer nieuw leven in willen blazen , al dan niet in een traject met gelijkgestemden, heb ik een speciaal programma opgezet: zie button cursus HEEL JE LEVEN

*********************************************************

Life- en loopbaancoaching is in te zetten in verschillende situaties. Loopbaancoaching is gericht op het vinden van werk of een opleiding, passend bij jouw kwaliteiten, vaardigheden, interesses, drijfveren en competenties etc. Deze worden deels door testen en vragenlijst helder in beeld gebracht. Life- en loopbaancoaching is nauw verweven met elkaar. Zoeken naar je passie betekent werken aan competentie-gericht leren en je persoonlijke vermogen vergroten. Aan de hand van passende opdrachten krijg je een goed beeld van wie je bent, wat je kunt en wat je wilt.
Veel mensen hebben op bepaalde momenten in hun leven baat bij een periode van bezinning. Ze zijn wat opgejaagd, gestresst door het drukke leven en hun werk. Of zoeken gedwongen of vanuit onvrede naar een andere loopbaan-invulling. Ze hebben wellicht het vage gevoel dat er iets ontbreekt of dat ze iets zouden willen veranderen, maar ze weten niet hoe ze dat kunnen bereiken. Vaak ontbreekt simpelweg de tijd en de energie om aan de slag te gaan met die onbestemde emoties. Geluk komt je niet aanwaaien, maar je kunt wel iedere keer opnieuw keuzes maken die jou iets gelukkiger maken. Wat wil je behouden- waar wil je vanaf?
Het kan ook zijn dat er na een periode van verlies en verdriet behoefte is om wat dieper in te gaan op de eigen gevoelens en emoties. Een diepgaande therapie is niet altijd nodig maar een aantal gesprekken met een lifecoach kan dan zeer verhelderend werken. Jij weet wat het beste is voor jou - het is alleen de kunst om de antwoorden die in je zitten naar boven te krijgen. Dat kan bijvoorbeeld
 • door de juiste vraagstelling,
 • door bepaalde werkvormen te gebruiken,
 • door testen / vragenformulieren en andere opdrachten / hulpmiddelen in te zetten of
 • door je soms gewoon de natuur in te sturen en je uit te dagen om dat wat in je opkomt op papier te zetten.
Lifecoaching is volgens geluksprofessor Ruut Veenhoven het beroep van de toekomst. Levenskunst wordt opgevat als het vermogen om een gelukkig leven te leiden, in het bijzonder als het vermogen om een bevredigende levensstijl te ontwikkelen. Bij levenskunst zijn verschillende vaardigheden betrokken, waarvan er vier vatbaar lijken te zijn voor verbetering door coaching en training, namelijk: het vermogen om te genieten, het vermogen om te kiezen, het vermogen om in ontwikkeling te blijven en het vermogen om de zin van en in het leven te zien. Een baan waarin je werk verricht wat past bij jou en je mogelijkheden, kan een belangrijke geluksfactor zijn. Ik wil jou graag begeleiden in het scherp krijgen en realiseren van jouw wensen.


"Jetty Kuiper - the circle of life" staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel
onder nummer 08139571.