RE-Training tot end-of-life-Doula / coachingTina Turner: Beyond.
Nothing lasts forever
No one lives forever
The flower that fades and dies
Winter passes and spring comes
Embrace the circle of life
That is the greatest love


Go beyond fear, go beyond fear……

DOULA, het Griekse woord voor "dienende vrouw". Zij die geeft, ontvangt het meest. We kennen inmiddels de doula bij zwangerschap en geboorte. Hoog tijd voor de End-of-life-DOULA in Nederland! Doula kun je gewoon ZIJN, met de juiste mentaliteit, kennis, kwaliteiten en wat tools. Misschien past het goed bij jouw huidige diensten of producten. Of ligt hier jouw nieuwe missie en roeping? Wellicht wil je er meer over weten omdat je er zelf een beroep op wilt doen voor jezelf of een naaste? Ik heb een boek geschreven "de Levenseindegids" waarin hier dieper op ingegaan wordt. Het verschijnt binnenkort en is de basis voor een training tot begeleider in de laatste levensfase. Meer informatie over het boek via button links!

Wat is een levenseinde-DOULA? Zij ondersteunt mensen en hun naasten, soms vanaf een slecht nieuwsgesprek, in de laatste levensfase op emotioneel, sociaal, praktische en spiritueel gebied. Niet medisch! Er is geen vastomlijnd traject of "dienstenpakket". Het NU is uitgangspunt. De wensen en behoeften van de "klant" staan steeds centraal. Een goede doula weet dat het niet om haar gaat. Wel kan ze steunend zijn, bv. om bij moeilijke beslissingen alles op een rijtje te krijgen, zodat er weloverwogen een besluit genomen kan worden. De verantwoordelijkheid en de keuzes blijven altijd bij de ander. Gesprekken zullen er geregeld zijn, maar een keer mee naar de arts kan ook; meedenken over wat er op voorhand geregeld zou kunnen worden; waken in de laatste fase, als daar ondersteuning bij gevraagd wordt; nazorg achteraf..... De mogelijkheden zijn enorm, maar afhankelijk van de vraag en de mogelijkheden en beperkingen van de betreffende DOULA. Zij is niet in dienst van een organisatie, hangt niet vast aan opgelegde werktijden of tarieven; zij brengt "zichzelf" mee. Een wederzijds "klik" is nodig, waar zulke bijzondere, intieme momenten gedeeld worden met de DOULA, het Griekse woord voor "dienende vrouw". Dienend voor de ander maar met inachtneming van haar eigen grenzen en beperkingen. Met open blik kunnen kijken naar je sterke en zwakke kanten en bereid om dat wat nodig is ter verbetering te vinden, afhankelijk van eerdere opleiding en werkervaring. Voor sommigen is deze RE-training dan ook een start in het proces om een doula te kunnen/willen zijn in de laatste levensfase.

De dood bespreekbaar maken doe ik al jaren op verschillende manieren: o.a. door te vertellen over mijn werk in de afscheidsbegeleiding en het spreken bij uitvaarten; door het organiseren van uitvaartcursussen of uitvaartbeurzen. Nu gooi ik mijn steen in de vijver door het uitbrengen van een gids met tips voor de laatste levensfase; die fase kan namelijk nog een hele bijzondere worden, voor jou en voor anderen. Door anderen te trainen hoop ik het End-of-Life-doulazaadje verder te verspreiden.💙 
De RE-training tot end of life-DOULA vindt in principe plaats in Terwolde, in kleine groepen van maximaal 8 vrouwen, inclusief de beide trainers, t.w. Mirjam van Wieringen van MirjaM's Kleur en mijzelf, Jetty Kuiper van The circle of life. Het inhoudelijke deel verzorg ik. Mirjam legt de deelnemers in de watten met de catering en geeft les in massages in de laatste levensfase; ook leer je van haar over aromatherapie en zelfs om je eigen olie samen te stellen, die je kunt inzetten in je werk als EOL-doula.

De basis van de inhoudelijke kennis over het levenseinde en het stervensproces, over de EOL-doula en haar mogelijke bijdrage in de laatste levensfase staat beschreven in de Levenseindegids, die ik geschreven heb en die binnenkort uitkomt, maar nu al te bestellen is. Daar kom je een heel eind mee als je meer wilt weten over wat de EOL-doula en over wat er mogelijk komt kijken bij een sterfproces. Voel je de roeping om er nog meer mee te doen in de toekomst, dan kun je meedoen met de RE-TRAINING.

We noemen het een RE-training, omdat het een combi is van een REtraite en een TRAINING. RETRAIN betekent omscholen. In drie dagen werk je vooral aan je eigen proces rond doodgaan, aan zelfkennis en zelfzorg. We gaan de diepte in, oa. met stilte-opdrachten. Dat is voor mij spiritualiteit. Niet alles wordt gedeeld, want het is jouw innerlijk dat mag groeien. Meedoen hieraan kan niet anders dan ook voor jezelf ingrijpend en transformerend zijn. Er gebeurt iets met je visie op je leven, als je zo intensief bezig gaat met de dood.
En dat is vooral verrijkend; het maakt je bewuster, gelukkiger. Keuzes en situaties die niet langer goed voor je zijn zul je makkelijker naast je neer kunnen leggen. Je dromen en verlangens vragen juist meer aandacht.
En dat alles in een prachtige omgeving nabij de IJssel in Terwolde.
We richten ons op vrouwen die de nodige levenservaring hebben en spiritueel geinteresseerd zijn. Geboorte, leven en dood zijn spirituele processen, waar we ons verder in verdiepen. 
We maken in de training kennis met Godin Hecate; de godin die heerst over vruchtbaarheid, leven en dood. Op de drempels en de kruispunten in het leven is zij te vinden. Zowel bij de bevalling als de dood helpt het om Hecate erbij te hebben, in haar troostende aanwezigheid van ervaren en wijze vrouw. De Crone. Ze geeft en ze neemt, maar wie de Godin eert, zoals alle Goden haar eren, heeft niets van haar te vrezen, zo wordt gezegd. Hecate en de blauwe vlinder zijn de symbolen die voor mij horen bij mijn nieuwe missie: de dood wat meer bespreekbaar maken middels de levenseindegids en de End-Of-Life-DOULA op de kaart zetten in Nederland en Nederlandstalige gebieden.


Het is niet zomaar een training in de zin van pure kennisoverdracht: natuurlijk zit dat er ook in, met het boek de Levenseindegids als basis, maar daarnaast is het vooral een proces naar binnen.
We gaan de diepte in oa. met diepgaande vragen, stilte-opdrachten, creatieve opdrachten (bv pasteltekenen, encaustic art). Zo ga je bezig met het thema de dood en je eigen gedachten en gevoelens hierbij."Wat doet het jou? Wat roept het op? Heb je zelf nog losse eindjes?" etc.

Naast deze training van 3 dagen zullen er ook nog wat huiswerkopdrachten zijn; die kun je doen op een moment dat het jou goed uitkomt. Er is bijvoorbeeld de opdracht om een deel van je eigen uitvaart vorm te geven.


Daarnaast zullen we gezamenlijk zoeken naar verbindingsmogelijkheden. Wat kunnen we in de toekomst voor elkaar en onze doelgrep betekenen?
Verbinden, samenwerken, netwerken..... 

Het boek en de training zijn net ontwikkeld. Alles stroomt en flowt; ik verwacht dat het een grote groeispurt gaat doormaken. Hoe wij als gedreven vrouwen hier samen aan kunnen en mogen bijdragen, moet zich nog ontwikkelen. Iedere vrouw heeft haar eigen ervaring en expertise. Te denken valt in ieder geval aan contact en ondersteuning ook na de training, aan Facebookgroepen etc. Dit is pionieren en vraagt geduld en toewijding op meerdere vlakken.

Blij ben ik met de verschijning van het nieuwe boek "Dood doet leven" van Jeroen Terlingen, o.a. oud-redacteur van Vrij Nederland, journalist. Hij doet in dit onlangs verschenen boek een warm pleidooi om de DOULA in te zetten in de laatste levensfase. Dat sluit prachtig aan bij mijn nieuwe levensmissie 😊

Geplande cursusdata in 2019: 
8, 9 en 10 juli; 
2, 3 en 4 augustus; 
3, 4 en 5 oktober;
waarschijnlijk 15, 16 en 17 november.
KOSTEN van de Re-training € 295,--.

Mocht je van ver komen, dan kan ik je een slaapplek aanbieden voor 25 euro per nacht; wel graag zelf beddengoed of slaapzak en handdoeken etc. meebrengen. 
De kosten voor de maaltijden delen we met elkaar, als je daarvan gebruik wilt maken.

Je deelname wordt pas definitief na aanbetaling van 50 euro. N.B. geen restitutie mogelijk!

LET OP: Als je interesse hebt kun je je nu aanmelden via de crowdfund-actie van Voor de Kunst. Dan ontvang je GRATIS drie boeken ("Met het hoofd in de wolken en de voeten in de klei", de Levenseindegids en het boekje "Vingerafdruk van verdriet" van Manu Keirse en neem ik de kosten van de maaltijden tijdens de training voor mijn rekening.

Wil je liever een individueel traject of komen de data je niet uit, neem dan even contact met me op per mail: info@JettyKuiper.nl of bel me op 06-294038


                                                ***********************************

Speciaal voor vrouwen die ook in een latere levensfase gelukkig willen zijn en hun relatie weer nieuw leven in willen blazen , al dan niet in een traject met gelijkgestemden, heb ik een speciaal programma opgezet: zie button cursus HEEL JE LEVEN

                                               ************************************

Life- en loopbaancoaching is in te zetten in verschillende situaties. Loopbaancoaching is gericht op het vinden van werk of een opleiding, passend bij jouw kwaliteiten, vaardigheden, interesses, drijfveren en competenties etc. Deze worden deels door testen en vragenlijst helder in beeld gebracht. Life- en loopbaancoaching is nauw verweven met elkaar. Zoeken naar je passie betekent werken aan competentie-gericht leren en je persoonlijke vermogen vergroten. Aan de hand van passende opdrachten krijg je een goed beeld van wie je bent, wat je kunt en wat je wilt.
Veel mensen hebben op bepaalde momenten in hun leven baat bij een periode van bezinning. Ze zijn wat opgejaagd, gestresst door het drukke leven en hun werk. Of zoeken gedwongen of vanuit onvrede naar een andere loopbaan-invulling. Ze hebben wellicht het vage gevoel dat er iets ontbreekt of dat ze iets zouden willen veranderen, maar ze weten niet hoe ze dat kunnen bereiken. Vaak ontbreekt simpelweg de tijd en de energie om aan de slag te gaan met die onbestemde emoties. Geluk komt je niet aanwaaien, maar je kunt wel iedere keer opnieuw keuzes maken die jou iets gelukkiger maken. Wat wil je behouden- waar wil je vanaf?
Het kan ook zijn dat er na een periode van verlies en verdriet behoefte is om wat dieper in te gaan op de eigen gevoelens en emoties. Een diepgaande therapie is niet altijd nodig maar een aantal gesprekken met een lifecoach kan dan zeer verhelderend werken. Jij weet wat het beste is voor jou - het is alleen de kunst om de antwoorden die in je zitten naar boven te krijgen. Dat kan bijvoorbeeld
  • door de juiste vraagstelling,
  • door bepaalde werkvormen te gebruiken,
  • door testen / vragenformulieren en andere opdrachten / hulpmiddelen in te zetten of
  • door je soms gewoon de natuur in te sturen en je uit te dagen om dat wat in je opkomt op papier te zetten.
Lifecoaching is volgens geluksprofessor Ruut Veenhoven het beroep van de toekomst. Levenskunst wordt opgevat als het vermogen om een gelukkig leven te leiden, in het bijzonder als het vermogen om een bevredigende levensstijl te ontwikkelen. Bij levenskunst zijn verschillende vaardigheden betrokken, waarvan er vier vatbaar lijken te zijn voor verbetering door coaching en training, namelijk: het vermogen om te genieten, het vermogen om te kiezen, het vermogen om in ontwikkeling te blijven en het vermogen om de zin van en in het leven te zien. Een baan waarin je werk verricht wat past bij jou en je mogelijkheden, kan een belangrijke geluksfactor zijn. Ik wil jou graag begeleiden in het scherp krijgen en realiseren van jouw wensen.