Training tot end-of-life-Doula / coachingTina Turner: Beyond.
Nothing lasts forever
No one lives forever
The flower that fades and dies
Winter passes and spring comes
Embrace the circle of life
That is the greatest love


Go beyond fear, go beyond fear……

DOULA, het Griekse woord voor "dienende vrouw". We kennen inmiddels wel de doula bij zwangerschap en geboorte. Ik hoop dat ook de doula in de laatste levensfase en tijdens het sterven binnenkort algemeen bekend is. Zodat wie daar behoefte aan heeft er een beroep op kan doen!

De training tot end of life-DOULA vindt in principe plaats in Terwolde, in kleine groepen van maximaal 8 vrouwen, inclusief de beide trainers, t.w. Mirjam van Wieringen van Kleur in Apeldoorn en ik zelf. Mirjam verzorgt de catering en geeft les in het geven van massages in de laatste levensfase; ook leer je van haar in een korte tijd over aromatherapie en zelfs om je eigen olie samen te stellen.

De basis van de inhoudelijke kennis over het levenseinde en het stervensproces, over de EOL-doula en haar mogelijke bijdrage in de laatste levensfase staat beschreven in de Levenseindegids, die ik geschreven heb. Daar kom je een heel eind mee als je meer wilt weten over wat er mogelijk komt kijken bij een sterfproces.

Voel je de roeping om er nog meer mee te doen in de toekomst, dan kun je meedoen met de training.
In de training, die je ook kunt zien als een vorm van retraite, werk je vooral aan je eigen proces rond doodgaan, aan zelfkennis en zelfzorg. We gaan de diepte in, oa. met stilte-opdrachten. Niet alles wordt gedeeld, want het is jouw innerlijk dat mag groeien. En dat allemaal in een prachtige, rustgevende omgeving rond de IJssel in Terwolde!Ik richt me op vrouwen die de nodige levenservaring hebben en enigszins spiritueel geinteresseerd zijn. We maken in de training kennis met Godin Hekate; de godin die heerste over vruchtbaarheid, leven en dood. Ze geeft en ze neemt, maar wie de Godin eert, zoals alle Goden haar eren, heeft niets van haar te vrezen, zo wordt gezegd.
Hekate en de blauwe vlinder zijn de symbolen die voor mij horen bij mijn nieuwe missie: de dood wat meer bespreekbaar maken middels de
de levenseindegids en de End-Of-Life-DOULA op de kaart zetten in Nederland en Nederlandstalige gebieden.

Naast deze training van 3 dagen zullen er ook nog wat huiswerkopdrachten zijn; die kun je doen op een moment dat het jou goed uitkomt. Er is bijvoorbeeld de opdracht om een deel van je eigen uitvaart vorm te geven.

Het boek en de training zijn net ontwikkeld. Alles stroomt en flowt; ik verwacht dat het een grote groeispurt gaat doormaken. Hoe wij als gedreven vrouwen hier samen aan kunnen en mogen bijdragen, moet zich nog ontwikkelen. Iedere vrouw heeft haar eigen ervaring en expertise. Te denken valt in ieder geval aan contact en ondersteuning ook na de training, aan Facebookgroepen etc. Als je op korte termijn op zoek bent naar een fulltime betaalde baan in deze richting, denk ik dat je hier niet goed bent. Dit is pionieren en vraagt geduld en toewijding op meerdere vlakken.

Blij ben ik met de verschijning van het nieuwe boek "Dood doet leven" van Jeroen Terlingen, o.a. oud-redacteur van Vrij Nederland, journalist. Hij doet in dit onlangs verschenen boek een warm pleidooi om de DOULA in te zetten in de laatste levensfase. Ik mag hem  binnenkort ontmoeten en kijk daar erg naar uit!

Nieuwe cursusdata in 2019: 
8, 9 en 10 juli; 
2, 3 en 4 augustus; 
3, 4 en 5 oktober;
 8, 9 en 10 november.
KOSTEN € 295,--.

Mocht je van ver komen, dan kan ik je een slaapplek aanbieden voor 25 euro per nacht; wel graag zelf beddengoed of slaapzak en handdoeken etc. meebrengen. 
De kosten voor de maaltijden delen we met elkaar. Je deelname wordt definitief na aanbetaling van 50 euro. N.B. geen restitutie mogelijk!

Wil je liever een individueel traject of komen de data je niet uit, neem dan even contact met me op per mail: info@JettyKuiper.nl of bel me op 06-29403849.
                                                ***********************************

Speciaal voor vrouwen die ook in een latere levensfase gelukkig willen zijn en hun relatie weer nieuw leven in willen blazen , al dan niet in een traject met gelijkgestemden, heb ik een speciaal programma opgezet: zie button cursus HEEL JE LEVEN

                                               ************************************

Life- en loopbaancoaching is in te zetten in verschillende situaties. Loopbaancoaching is gericht op het vinden van werk of een opleiding, passend bij jouw kwaliteiten, vaardigheden, interesses, drijfveren en competenties etc. Deze worden deels door testen en vragenlijst helder in beeld gebracht. Life- en loopbaancoaching is nauw verweven met elkaar. Zoeken naar je passie betekent werken aan competentie-gericht leren en je persoonlijke vermogen vergroten. Aan de hand van passende opdrachten krijg je een goed beeld van wie je bent, wat je kunt en wat je wilt.
Veel mensen hebben op bepaalde momenten in hun leven baat bij een periode van bezinning. Ze zijn wat opgejaagd, gestresst door het drukke leven en hun werk. Of zoeken gedwongen of vanuit onvrede naar een andere loopbaan-invulling. Ze hebben wellicht het vage gevoel dat er iets ontbreekt of dat ze iets zouden willen veranderen, maar ze weten niet hoe ze dat kunnen bereiken. Vaak ontbreekt simpelweg de tijd en de energie om aan de slag te gaan met die onbestemde emoties. Geluk komt je niet aanwaaien, maar je kunt wel iedere keer opnieuw keuzes maken die jou iets gelukkiger maken. Wat wil je behouden- waar wil je vanaf?
Het kan ook zijn dat er na een periode van verlies en verdriet behoefte is om wat dieper in te gaan op de eigen gevoelens en emoties. Een diepgaande therapie is niet altijd nodig maar een aantal gesprekken met een lifecoach kan dan zeer verhelderend werken. Jij weet wat het beste is voor jou - het is alleen de kunst om de antwoorden die in je zitten naar boven te krijgen. Dat kan bijvoorbeeld
  • door de juiste vraagstelling,
  • door bepaalde werkvormen te gebruiken,
  • door testen / vragenformulieren en andere opdrachten / hulpmiddelen in te zetten of
  • door je soms gewoon de natuur in te sturen en je uit te dagen om dat wat in je opkomt op papier te zetten.
Lifecoaching is volgens geluksprofessor Ruut Veenhoven het beroep van de toekomst. Levenskunst wordt opgevat als het vermogen om een gelukkig leven te leiden, in het bijzonder als het vermogen om een bevredigende levensstijl te ontwikkelen. Bij levenskunst zijn verschillende vaardigheden betrokken, waarvan er vier vatbaar lijken te zijn voor verbetering door coaching en training, namelijk: het vermogen om te genieten, het vermogen om te kiezen, het vermogen om in ontwikkeling te blijven en het vermogen om de zin van en in het leven te zien. Een baan waarin je werk verricht wat past bij jou en je mogelijkheden, kan een belangrijke geluksfactor zijn. Ik wil jou graag begeleiden in het scherp krijgen en realiseren van jouw wensen.